Blodtrycksmätare/Använda blodtrycksmätare

Att använda en blodtrycksmätare hemma

Fördelar med att mäta blodtrycket hemma

Många upplever en viss stress i sjukhusmiljöer, vilket kan leda till att pulsen kan stiga lätt och även ett förhöjt blodtryck. Detta leder ofta till att de resultat man får på vårdcentralen, vad gäller blodtryck och puls, inte alltid stämmer till 100 %. Ofta är det något förhöjda. Dessutom kan man inte på en vårdcentral mäta blodtrycket efter en tupplur eller direkt på morgonen, vilket gör att man kanske missar en hel del värdefull information kring sitt blodtryck.

Den som har en egen blodtrycksmätare hemma kan dokumentera sitt blodtryck i olika sinneslägen och under olika tider på dygnet. För det kanske helt enkelt är så att det höga blodtrycket beror på stressiga situationer, inte alls en felaktig kosthållning. Sådant här kan vara svårt för en sjuksköterska eller läkare att lista ut efter bara ett eller två möten på sjukhuset.

Bra för både sjukvårdspersonal och dig själv

Data kring blodtrycksmätningar i hemmet kan därför vara en guldgruva att ta med vid nästa läkarbesök, och kan leda till mycket bättre behandlingar och omvårdnad av sjukvårdspersonalen. Läkaren eller sjuksköterskan kan dessutom hjälpa dig och ge råd kring hur du kan kontrollera ditt blodtryck regelbundet, samt hur du skall läsa av och tolka resultaten. Du kan till och med be om ett schema som du kan följa och fylla i, vilket kan underlätta analysen ännu bättre vid nästa besök.

Så använder du en blodtrycksmätare

I och med att det finns väldigt många olika slags blodtrycksmätare så finns det också många olika sätt att använda dessa mätare. Men en sak (eller två saker) som de har gemensamt är hur de fästs på kroppen. Antingen har den en manschett som fästs runt överarmen, eller så fäster man blodtrycksmätaren runt handleden. Manschetten får inte sitta för hårt, och inte för löst. En enkel tumregel är att man skall få in två fingrar vid armvecket. Handledsmätare har ofta egna instruktioner för hur hårt de skall spännas.

Under själva mätningen sedan är det viktigt att armen är still under hela mätningen, detta gäller vid såväl handledsmätning som överarmsmätning.

Innan mätningen är det även rekommenderat att man vilar ett par minuter, minst 5 minuter men helst 10 minuter eller mer. Detta gör att man får ett mycket bättre och mer tillförlitligt resultat.

Manchetten till en blodtrycksmätare fäst runt en överarm.

Ta gärna med dig din blodtrycksmätare till vårdcentralen

Om du är osäker på hur din blodtrycksmätare fungerar, eller osäker på om den visar rätt, kan du med fördel ta med dig den till vårdcentralen. Då kan sjukvårdspersonalen hjälpa dig med att dels visa hur din blodtrycksmätare fungerar, men även testa den parallellt med sin egna utrustning, för att se så att den visar korrekta värden för dig.

Vilka modeller av blodtrycksmätare är bra

Det finns en uppsjö av olika blodtrycksmätare, varav de flesta faktiskt är riktigt bra. Men de kändaste tillverkarna är Beurer blodtrycksmätare, Omron blodtrycksmätare, Medisana blodtrycksmätare och Braun blodtrycksmätare.

Ska blodtrycksmätaren användas sittandes eller liggandes?

Att man skall vara avslappnad och ej stressad när blodtrycket skall mätas är alla forskare och all sjukvårdspersonal överens om, men huruvida det är bäst att ligga ner eller sitta upp finns det flera olika åsikter om. Dock brukar den gängse rekommendationen vara att man utför blodtrycksmätningen sittande.

Förbättra konditionen och prestationen

Men sedan är det givetvis också så att det inte bara är den som mår dåligt som kan dra nytta av att hålla koll på blodtrycket hemmavid. Faktum är att de som idrottar också kan ha stor nytta av att ha en egen mätare, detta då en blodtrycksmätare kan ge all slags behändig information som kan vara bra för idrottaren att känna till. Om man dessutom har till exempel en blodtrycksmätare som mäter på handleden så är den också mycket enkel att ta med, och kan med lätthet användas både före och efter träningspass.


Skrivet av Jonas Nilsson

Skriv en kommentar